Huisartsenpraktijk Maring te Tolbert

praktijkhistorie

van 1920 tot heden

Het huidige praktijkpand werd gebouwd in 1919-1920 als woonhuis-dokterspraktijk voor H. de Haan, de nieuw uit Leiden komende huisarts van het dorp. Op de foto poseren de bouwers voor het net door hen gebouwde huis. Destijds was er geen enkele aanbouw en slechts één puntdak. Het pand stond in het vrije veld net buiten de dorpskern. Sindsdien hebben uitsluitend huisartsen hier gewoond, soms met een huishoudster op een kamertje op zolder. Hierover bestaat orale geschiedenis: zie hiervoor Oudheidkamer Fredewalda, die met een maquette van het dorp rond 1925, een tentoonstelling en gefilmde interviews het verleden van Tolbert tot leven wekt.

Op 1 april 1997 volgde J.A. Maring de dan 30 jaar praktizerende huisarts K. Sissingh op.

Sindsdien is de praktijk gemoderniseerd en geautomatiseerd. Bij de verbouw in 1997 en recent in 2013 heeft de huisarts het oorspronkelijke karakter van de solopraktijk niet verloren willen laten gaan en is de authentieke uitstraling van het pand in stand gebleven. Het logo van de praktijk kon dan ook dezelfde blijven. Weliswaar werd het interieur ingrijpend gewijzigd; hopelijk is de vriendelijke uitstraling gebleven.

Inmiddels werken er naast de huisarts ook drie praktijkondersteuners, twee doktersassistentes, een dietiste en een huisarts in dienstverband. Het aanbod van diensten van de huisarts is dan ook in de loop van de tijd aanzienlijk uitgebreid, met name op het gebied van diagnostiek en preventie.